Bingo (1967)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεπαιχνιδιού: Bingo

Έτος: 1967

Τηλεπαιχνίδι

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 1967

Είδος: Τηλεπαιχνίδι

Κανάλι: ΤΕΔ

Σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης

Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος

Αχιλλέας Βογιατζής

Παραγωγός: Νίκος Μαστοράκης (I)Τάσος Παπαδόπουλος (II)

Εταιρία παραγωγής: G.T.V.

Παρουσιαστής/ές: Νίκος Μαστοράκης (I)

Καλεσμένοι: Μάρω Κοντού , Γιάννης Βογιατζής (I) , Άγγελος Αντωνόπουλος (26/11/1972) , Γκέλυ Μαυροπούλου (26/11/1972) , Νόρα Βαλσάμη , Κώστας Καρράς

Στοιχεία/Trivia: Το "Bingo" ήταν το πρώτο τηλεπαιχνίδι που παρουσιάστηκε στην Ελληνική τηλεόραση. Για την ιστορία, σημειώνεται ότι η ημερομηνία της πρώτης εκπομπής ήταν η... (?)

Καθώς την εποχή εκείνη δεν υπήρχε στην Ελληνική τηλεόραση η δυνατότητα εγγραφής προγραμμάτων και μετέπειτα προβολής τους (προ-βίντεο εποχή), το Bingo γυριζόταν και προβαλλόταν ζωντανά στους τηλεοπτικούς δέκτες των τηλεθεατών.

Η αρχική ονομασία του Bingo ήταν "L' Oréal Télé", καθότι χορηγός του προγράμματος ήταν η εταιρία καλλυντικών L' Oréal. Η χορηγία προγραμμάτων ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο στην πρώτη περίοδο της Ελληνικής τηλεόρασης, όπως και η χρήση του ονόματος του χορηγού στην ονομασία του τηλεοπτικού προγράμματος το οποίο παραγόταν με δικά του έξοδα.

Όταν η L' Oréal έπαψε να είναι χορηγός της εκπομπής, το παιχνίδι, το οποίο ήταν η τηλεοπτική μεταφορά του δημοφιλούς Αμερικάνικου παιχνιδιού της εποχής Bingo, πήρε την ονομασία "Bingo", με την οποία άλλωστε έγινε και ευρύτερα γνωστό στο τηλεοπτικό κοινό που είχε αρχίσει πλέον να πληθαίνει.

Από το site GOLD TV: "Αρχικά το παιχνίδι γυριζόταν από το 6x6 στούντιο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) στο Πεδίο του Άρεως, με δύο κάμερες. Το σκηνικό χώραγε μετά βίας 2 παίκτες, τον παρουσιαστή και μικρά δώρα, ενώ τα μεγάλα (τηλεοράσεις, ψυγεία) εμφανίζονταν από φωτογραφίες".

Όταν το "Bingo", από την ΓΥΣ μεταφέρθηκε πρώτα στο "Ακροπόλ" με 1.200 άτομα κοινό και έπειτα στο Αμφιθέατρο της ΥΕΝΕΔ στη Μεσογείων με 1.900 άτομα κοινό, το παιχνίδι μετονομάστηκε σε "Super Bingo" (1969).

Από το site GOLD TV: Το "Super Bingo" ήταν μια βελτιωμένη, ωριαία έκδοση του παιχνιδιού. Ήταν και talk show από το οποίο πέρασαν όλοι οι μεγάλοι σταρ του Ελληνικού σινεμά (Λάμπρος Κωνσταντάρας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Ρίζος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ζωή Λάσκαρη, Σωτήρης Μουστάκας, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρω Κοντού, Γιάννης Βογιατζής (I)). Είχε ζωντανή ορχήστρα (του Νίκου Λαυράνου) και πανάκριβα (για την εποχή) δώρα για τους παίκτες.

Ιδιαίτερα από το 1969 και έπειτα, το "Super Bingo" αποτέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα της ΥΕΝΕΔ και εν γένει της Ελληνικής τηλεόρασης εκείνης της περιόδου. Σύμφωνα με μετρήσεις της εποχής, το "Super Bingo" είχε καταγράψει θεαματικότητα της τάξης του 74%. Ο δε Νίκος Μαστοράκης, αν και είχε ξεκινήσει την καριέρα του στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση είχε ήδη παρουσιάσει την μουσική εκπομπή "Στη διασταύρωση ρυθμού και μελωδίας" (1966, ΥΕΝΕΔ), με το "Bingo" έγινε ένα από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα πρόσωπα της Ελληνικής τηλεόρασης της πρώτης εκείνης περιόδου.

Η σειρά εκπομπών ήταν ασπρόμαυρη.

Το "Bingo" δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.

Το "Bingo" ΔΕΝ σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ. Μεμονωμένες εκπομπές του "Super Bingo" της ΥΕΝΕΔ είναι διαθέσιμες για προβολή στο site GOLD TV του Νίκου Μαστοράκη (και συγκεκριμένα στο Κανάλι "Nostalgia TV").

Το site GOLD TV:

http://www.goldtv.gr

Το τηλεπαιχνίδι "αναβίωσε" το 1991 στον ΑΝΤ1 με παρουσιαστή πάλι τον Νίκο Μαστοράκη, ως "Bingo" τις καθημερινές και ως "Super Bingo" τα Σαββατοκύριακα.

Από το site GOLD TV: «Κάνε μου τη χάρη, παρούσιασε το παιχνίδι την πρώτη εβδομάδα, μέχρι να βρεις τον ιδανικό παρουσιαστή» είχε πει ο Μίνως Κυριακού του ΑΝΤ1 στον Νίκο Μαστοράκη. Εκατό επεισόδια μετά, ο παρουσιαστής αυτός δεν είχε βρεθεί.

Μεμονωμένες εκπομπές του "Super Bingo" του ΑΝΤ1 είναι διαθέσιμες για προβολή στο site GOLD TV του Νίκου Μαστοράκη (και συγκεκριμένα στο Κανάλι "Super Bingo").

Το site GOLD TV:

http://www.goldtv.gr

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr }}