Ένας νομοταγής πολίτης

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ένας νομοταγής πολίτης

Έτος: 1974

Πρεμιέρα: 12 Σεπτεμβρίου 1974

Διάρκεια: 90'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Ερρίκος Θαλασσινός

Σενάριο: Κώστας Μουρσελάς

Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Χατζηνάσιος

Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ

Ηθοποιοί: Σωτήρης Μουστάκας , Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Βαγγέλης Καζάν , Λουίζα Ποδηματά , Βασίλης Ανδρεόπουλος , Γιώργος Κυρίτσης , Μαρία Ζαφειράκη , Γρηγόρης Βαφιάς , Ειρήνη Μαρκογιάννη , Άννα Αδριανού , Ειρήνη Κουμαριανού , Γιάννης Χειμωνίδης , Γιώργος Γρηγορίου , Μιχάλης Νικολόπουλος , Πόπη Μοντανάρη , Νίκος Κικίλιας , Μιχάλης Δεσύλλας , Κώστας Δάρρας , Νόρα Κατσέλη , Αλέκος Ζαρταλούδης (γείτονας) , Κώστας Μεντής , Αντώνης Καλογιάννης (I) (τραγούδι)

Πλοκή: Ένας νέος που μεγάλωσε κάτω απ’ τη βαριά σκιά της αυταρχικής και φιλάργυρης μητέρας του, ο Γρηγόρης Μοναχογιός, έχει χάσει και το ελάχιστο ίχνος πρωτοβουλίας. Η δουλοπρέπεια της μητέρας του απέναντι στο αφεντικό του, η οποία διευκολύνει τις ανήθικες προτάσεις του τελευταίου προς την αδελφή του, τον εξοργίζει. Η μνηστή του, η Σούλα, δεν μπορεί να κατανοήσει τις σεξουαλικές του επιθυμίες κι η φιλενάδα του, η Ιουλία, η μόνη που τον αγαπάει πραγματικά, αναγκάζεται να τον εγκαταλείψει. Ο Γρηγόρης απορεί με όλα αυτά και εξεγείρεται, αλλά η εξέγερσή του τον φέρνει στα πρόθυρα της τρέλας. Όταν επιτέλους συνέρχεται, αναγκάζεται να ακολουθήσει τις εντολές της μητέρας και του υπερσυντηρητικού θείου του κι έτσι παντρεύεται τη γυναίκα που του υποδεικνύουν εκείνοι.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1974-1975 και έκοψε 69.143 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 47 ταινίες. Ο Σωτήρης Μουστάκας σε μια απο τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδά το εξαιρετικό τραγούδι "Ανοιξε Το Παράθυρο" σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού και μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr