Η ρεμπέτικη ιστορία (Σμύρνη-Πειραιάς-Θεσσαλονίκη)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Η ρεμπέτικη ιστορία (Σμύρνη-Πειραιάς-Θεσσαλονίκη) a.k.a. Ρεμπέτικη ιστορία (Σμύρνη-Πειραιάς-Θεσσαλονίκη)

Έτος: 1999

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Κανάλι: ΕΤ3

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1999

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 2006

Αριθμός επεισοδίων: 30

Σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου , Λάζαρος Λαζαρίδης , Τάνια Χατζηγεωργίου , Κυριακή Μάλαμα

Περιγραφή: Σειρά ντοκιμαντέρ, που περιγράφει συνοπτικά την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, η οποία χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες περιόδους.

Στοιχεία/Trivia: .


Επεισόδια:

1. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Οι ρίζες των ρεμπέτικων-Τα αστικά λαϊκά-Τα ρεμπέτικα της ανώνυμης δημιουργίας-Τα ρεμπέτικα της Αμερικής (τέλη 1800-1922)" (Σάββατο 6/11/1999) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου) (συμμετέχουν: Αγάθων Ιακωβίδης, Χρήστος Μητρέντζης, Γιώργος Κατσαρός, "Χειμερινοί Κολυμβητές")

2. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Η Σμυρνέικη σχολή-Οι πρόσφυγες δημιουργοί-Τα σαντουροβιόλια-Τραγουδιστάδες και οργανοπαίκτες (1922-1934)" (Σάββατο 13/11/1999) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου) (συμμετέχουν: Αγάθων Ιακωβίδης, Γιώργος Μαρκάκης και Λημνιοί ερασιτέχνες μουσικοί)

3. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Η κλασική περίοδος του ρεμπέτικου-Η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς-Ο Μάρκος Βαμβακάρης (1932-1940)" (Σάββατο 20/11/1999) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου) (συμμετέχουν: Αγάθων Ιακωβίδης, Γιώργος Μαρκάκης και Λημνιοί ερασιτέχνες μουσικοί)

4. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Οι ρεμπέτες στη Θεσσαλονίκη-Δικτατορία του Μεταξά-Λογοκρισία-Ν.Μοσχουντής και Β.Τσιτσάνης-Τα αρχοντορεμπέτικα (1936-1945)" (Σάββατο 27/11/1999) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου) (συμμετέχει ο Αγάθων Ιακωβίδης και το συγκρότημα του)


5. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Τα ρεμπέτικα της φυλακής και του Γεντί Κουλέ" (2000) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου) (συμμετέχουν: Αγάθων Ιακωβίδης, Μαριώ, Γιάννης Σαούλης)

Υπόθεση: Οι φυλακές του Γεντί Κουλέ έχουν σημαδευθεί από πολλά ρεμπέτικα τραγούδια, καθώς πολλοί συνθέτες τραγούδησαν για τους καημούς των φυλακισμένων. Εκτός από τραγούδια γραμμένα για τις διαβόητες φυλακές ακούγονται ιστορίες για τους φυλακισμένους, τις συνήθειες τους και τους δεσμοφύλακες σε μία αποκαλυπτική συζήτηση του δημοσιογράφου Νίκου Βολωνάκη με τον Πάνο Σαββόπουλο. Τα τραγούδια που ερμηνεύουν ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, η Μαριώ, ο Χρήστος Μητρέντζης και ο Γιάννης Σαούλης, μαγνητοσκοπήθηκαν μέσα στο Γεντί Κουλέ, που από το 1989 έκλεισε για πάντα ως "σωφρονιστικό κατάστημα".

6. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Τα ρεμπέτικα για τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο και την ξενιτιά" (Σάββατο 28/10/2000) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου) (συμμετέχουν: Αγάθων Ιακωβίδης, Μαριώ, Γιάννης Σαούλης)

7. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Τα αρχοντορεμπέτικα-Ο Μάνος Χατζηδάκις και τα ρεμπέτικα" (2000) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου) (συμμετέχουν: Αγάθων Ιακωβίδης, Γιάννης Σαούλης)

Υπόθεση: Η εκπομπή αυτή πραγματεύεται δυο σημαντικά θέματα : το πρώτο είναι τα "αρχοντορεμπέτικα", που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ' 40 για να τελειώσουν στα τέλη της δεκαετίας του ' 50 και που γράφτηκαν από συνθέτες του ελαφρού τραγουδιού και της επιθεώρησης. Η τάξη των πλουσίων είχε αρχίσει να υποδέχεται το ρεμπέτικο, στην αρχή κρυφά και κατόπιν πιο ανοιχτά για τη διασκέδασή τους. Τα αρχοντορεμπέτικα αποτέλεσαν ένα ακόμη σκαλοπάτι, για να πλησιάσει περισσότερος κόσμος τα αυθεντικά ρεμπέτικα. Εξέφραζαν όχι πλέον τον καημό και το παράπονο του ρεμπέτη αλλά το εντελώς αντίθετο: τη σιγουριά που του έδινε ο πλούτος. Στην εκπομπή ακούγεται η Βέμπο σε "γεύση" από τη θρυλική «Ταμπακιέρα», ενώ τα αρχοντορεμπέτικα ερμηνεύει η Μαριώ. Το δεύτερο και εξ ίσου σημαντικό θέμα είναι η σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με τα ρεμπέτικα, αφού στη ζωή του διασκεύασε συνολικά 45, αρχίζοντας από διασκευές για πιάνο, που έπαιξε ο ίδιος, φθάνοντας σε σύνθετα οργανικά σύνολα με ή και χωρίς μπουζούκι. Με τις διασκευές του αυτές ο Χατζιδάκις άφησε να φανεί όλος ο λυρισμός των ρεμπέτικων, πρόβαλε τον κλασικό τους χαρακτήρα και αποκάλυψε όλες τις κρυφές αρετές τους, ακόμα και τη διαχρονικότητα , καθώς και την κοσμοπολίτικη διάστασή τους. Ακούγονται τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα των διασκευών του Χατζιδάκι με " πρόσθετες γεύσεις " από τον αυθεντικό δίσκο γραμμοφώνου.

8. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Ρεμπέτικα και μπλουζ, δρόμοι παράλληλοι" (2000) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου) (συμμετέχουν: Αγάθων Ιακωβίδης, Ηλίας Ζάικος, Χρήστος Μητρέντζης)

Υπόθεση: Η παράλληλη πορεία των ρεμπέτικων και των μπλουζ, των δυο μεγάλων θησαυρών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, που ξεκίνησαν σαν τραγούδια του "περιθωρίου και της παρανομίας" τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική. Στην εκπομπή ακούμε δίπλα-δίπλα ρεμπέτικο και μπλουζ με περιεχόμενο: τη φυλακή, τη χαρτοπαιξία, τη φυματίωση. Την παρουσίαση κάνει ο δημοσιογράφος Νίκος Βολωνάκης σε μια συζήτηση με τον Πάνο Σαββόπουλο και τον Ηλία Ζάικο, που επιπρόσθετα παίζει και τραγουδάει τα μπλουζ. Η σχέση του μπλουζ και του ρεμπέτικου στην ελληνική και αμερικανική κοινωνία της εποχής, οι περιθωριακοί, οι φτωχοί, οι ναρκομανείς-χαρτοπαίχτες, στους οποίους αναφέρονται πολλά μπλουζ τραγούδια, που έχουν σχεδόν ίδιους στίχους και ακούσματα με τα ρεμπέτικα. Για παράδειγμα, το τραγούδι του Μπάτη (1935) "Ο μπουφετζής".


9. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Μελίνα-Στέλλα, μια ρεμπέτισσα του '55 με παγκόσμια ακτινοβολία" (Κυριακή 4/3/2001)(σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου)

10. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Η μουσική και τα τραγούδια της Σμύρνης" (Κυριακή 1/9/2002) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

11. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Οι μεγάλοι Σμυρνιοί δημιουργοί" (Σεπτέμβριος 2002) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

12. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Βαγγέλης και Αγγελική Παπάζογλου" (Σάββατο 21/9/2002) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

Τα παραπάνω τρία επεισόδια αποτέλεσαν μια "Τριλογία για την Σμύρνη" (συμμετέχουν: Αγάθων Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Βουτυράς, Θεοδώρα Κυριακίδου, Μαριώ, Γιάννης Σαούλης)

13. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Γιάννης Παπαϊωάννου" (2002)(σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

14. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Χριστούγεννα στην Σμύρνη των ονείρων" (Τετάρτη 25/12/2002) (σκηνοθεσία: Τάνια Χατζηγεωργίου)

15. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Τα λαϊκά επαγγέλματα στα ρεμπέτικα" (1ο μέρος)(2003) (σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα)

16. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Τα λαϊκά επαγγέλματα στα ρεμπέτικα" (2ο μέρος)(2003) (σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα)

17. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Σμυρναίικη Πρωτοχρονιά" (Πέμπτη 1/1/2004) (σκηνοθεσία: Τάνια Χατζηγεωργίου)

18. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Οι ελεύθερες ρεμπέτισσες του '30" (Κυριακή 4/1/2004) (σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα)

19. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Ρεμπέτικα και Σεφαραδίτικα στις ίδιες μελωδίες..." (2003)(σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα)

20. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Κορόιδο Μουσολίνι-Τα τραγούδια της νίκης" (Πέμπτη 28/10/2004)(σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα)

21. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Τσιτσάνης ο οικουμενικός με Σουηδούς ερμηνευτές" (Σάββατο 25/12/2004) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

22. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Ωραία Θεσσαλονικιά..." (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

23. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Μάρκος Βαμβακάρης, ο θεμελιωτής των ρεμπέτικων" (1ο μέρος) (26/2/2005) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

24. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Μάρκος Βαμβακάρης, ο θεμελιωτής των ρεμπέτικων" (2ο μέρος) (5/3/2005) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

25. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Μάρκος Βαμβακάρης, ο θεμελιωτής των ρεμπέτικων" (3ο μέρος) (12/3/2005) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

26. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Μάρκος Βαμβακάρης, ο θεμελιωτής των ρεμπέτικων" (4ο μέρος) (19/3/2005) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

27. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Κούκλα μου απ' τη Θεσσαλονίκη..." (Σάββατο 24/12/2005) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

28. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Ολλανδοί... ρεμπέτες" (Σάββατο 17/6/2006) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

29. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Γιουβάν Τσαούς" (Σάββατο 22/7/2006) (σκηνοθεσία: Λάζαρος Λαζαρίδης)

30. "Η ρεμπέτικη ιστορία: Θα σπάσω κούπες... και ποτηράκια" (Κυριακή 31/12/2006) (σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου



Επαναλήψεις: 2010 (ΕΤ3) , 2012 (ΕΤ3)

Παρουσιαστές: Νίκος Βολωνάκης , Πάνος Σαββόπουλος (II)

Καλεσμένοι: Αγάθων Ιακωβίδης

Μαριώ

Χρήστος Μητρέντζης

Γιάννης Σαούλης

Συζητήστε για την τηλεοπτική εκπομπή στο Retromaniax.gr